Hollandse kaasfondue

Hollandse kaasfondue

Ingeredienten

300 gram Geraspte Noord Hollandse Jong Belegen kaas
300 gram geraspte Noord Hollandse Extra Belegen  kaas
1 teentje knoflook
250 ml droge witte wijn (bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon
Peper
Nootmuskaat
Maïzena

Bereiding

Wrijf een pan(liefst een caquelon) in met de teentjes knoflook. Gooi de knoflook vervolgens weg.
Schenk de wijn in de pan en breng deze tot aan het kookpunt (Let op. De wijn mag niet koken).

Voeg al roerend op laag vuur geleidelijk de geraspte kaas toe. Roer tot de kaas gesmolten is. Laat de kaas zo langzaam mogelijk smelten om te voorkomen dat deze draderig en taai wordt. In totaal ca. 5 minuten.

 

Mocht de fondue onvoldoende binden voeg dan een beetje maïzena toe. Maak hiervoor een papje van één eetlepel maïzena en 2 eetlepels water. Meng dit door de fondue tot de juiste binding is bereikt.
De fondue moet voldoende gebonden zijn om te blijven hangen aan bijvoorbeeld een stukje brood. Houdt er tijdens de bereiding rekening mee dat de fondue op tafel nog wat dikker zal worden.

Maak de fondue naar eigen smaak af met peper en nootmuskaat.

Eet deze fondue met:
Stukjes stokbrood of ciabatta.
Stukjes groenten zoals, geblancheerde bloemkool en/of broccoli.
Hele gebakken champignons.
Paprika of bleekselderij.
Gaar vlees zoals, kipfilet, salami of ham