Klassieke Zwitserse kaasfondue

Klassieke Zwitserse kaasfondue

Ingrediënten:
300g Gruyère
300g Emmenthal
200g Appenzeller

4 dl Witte Wijn
Bindmiddel
1 theelepel citroensap
1-3 theelepel kirsch.
Peper
Mespuntje nootmuskaat

Bereiding:
Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is.Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven.Voor een sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen en in de wijn mee kokenDe benodigde hoeveelheid wijn (of evt. een vervanger) in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruistVoeg een scheutje citroensap toe. Hierdoor smelt de kaas beter, daarnaast zorgt het voor een homogener mengsel. De geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten.Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijker te verteren.Naar wens kirsch en kruiden toevoegen (bv peper, zout, nootmuskaat)De fondue evt. binden met bloem of maizena totdat een homogene massa ontstaat.